Energi & Miljö

Inomhusklimat och Energi

I grunden handlar det om lagkrav. Det mesta som rör vårt inomhusklimat finns noga reglerat i lagar, förordningar och olika föreskrifter. I dessa föreskrifter ställs en mängd olika krav på inomhusklimatet. Det handlar om termiskt klimat och luftkvalitet men också om akustik och ljusklimat. Dessa krav ställer vi för att människan ska må bra men ofta ställer även byggnaden och dess verksamhet ytterligare krav på inomhusklimatet. 
Samtidigt som det ställs höga krav på inomhusklimatet ställs också krav på hur mycket energi som får användas för att uppnå detta.

Miljöcertifieringssystem

Det blir allt vanligare att byggherrar väljer att certifiera sina hus i enlighet med något av de certifieringssystem som finns på marknaden.  ​​Detta innebär oavsett miljöcertifieringssystem att det blir ett helt annat fokus på både de parametrar som skapar ett bra inomhusklimat och att huset ger en totalt sett låg miljöpåverkan.

Energiberäkningar

En energiberäkning är egentligen en mer eller mindre förenklad teoretisk modell av huset som skall byggas. Det är lätt hänt att den blir ett önsketänkande om man saknar kunskap om byggnadens tekniska system och dess förluster. På Instec har vi hög kompetens kring detta och har även erfarenhet från en mängd energiuppföljningar på hus där vi gjort energiberäkningen vilket ökar träffsäkerheten betydligt.

Inomhusklimatberäkningar

För att uppnå önskat inomhusklimat måste normalt en mängd olika beräkningar utföras.
Värme och kylbehov, luftflöden, lufthastigheter i vistelsezonen, dagsljusnivå är exempel på beräkningar vi ofta utför.

Dataprogram

För beräkning av energi och olika inomhusklimatparametrar använder vi oss av bla.
​​​​​​​IDA ICE med Miljöbyggnadsmodul samt Simien.